• Snabb leverans
  • Säkert grepp
  • GRATIS FRAKT ÖVER 500,-
Guide till långfärdsskridskor
Nyheter

Guide till långfärdsskridskor

Upptäck förtrollningen av långfärdsskridskoåkning

Långfärdsskridskoåkning är mer än bara en sport - det är en upplevelse som tar dig med på en resa genom vinterlandskapets förtrollande skönhet och har blivit en mycket populär vinteraktivitet. Medan traditionella skridskor är idealiska för korta snurrar runt rinken, tar långfärdsskridskorna dig ut på isen i naturen, där äventyret börjar. Med långfärdsskridskor under fötterna glider du smidigt över glänsande isar, genom stilla vikar och längs frusna kanaler. Känslan av frihet när du rör dig framåt med vinden i håret är oöverträffad.



Hur börjar man med långfärdsskridskor?

När vi pratar om långfärdsskridskor refererar vi vanligtvis till skridskor med lös häl, som ofta säljs med två olika typer av bindningar. Antingen levereras skridskorna med en skridskobindning för längdåkning, eller så levereras de med en fjällskibindning. Den senare har vanligtvis en styvare flex (en gummikloss fram på bindningen) än en traditionell fjällskibindning. Denna styva flex, som är mer lämplig för skridskoåkning, kallas "hard flex" (för Rottefellas bindningar är den vanligtvis röd). Våra turskridskor säljs utan bindningar, men med möjlighet att väldigt enkelt fästa en skridskobindning för längdåkning (vi erbjuder Rottefella Xcellerator Pro Skate), eller så kan du montera en Rottefella BC (Backcountry) bindning. För att montera en BC-bindning måste du köpa ett separat monteringssats som tillbehör.



Välj rätt längd på skridskorna

Vi erbjuder skridskor i storlekarna 44 cm och 48 cm. En användbar riktlinje är att välja skridskor som är några centimeter längre än din EU-skostorlek. För nybörjare är det lättare att manövrera med kortare skridskor, medan längre skridskor ger bättre glid. Om du väljer för långa skridskor kan det bli svårare att undvika att skridskorna korsar varandra mellan benen.

https://www.nordicgrip.se/pub_docs/files/SCO_15.02.2330980.jpg
https://www.nordicgrip.se/pub_docs/files/SCO_15.02.2331291.jpg

Säkerhet på långfärdsskridskor

Även om långfärdsskridskor är en fantastisk och rolig aktivitet är det viktigt att ta säkerheten på allvar. Det viktigaste du kan göra för säkerheten på turskridskor är att använda ispikar när du ger dig ut på tur. Ispikarna bör alltid hänga runt halsen, även om du anser att isen är säker. Vi rekommenderar också att du åker på tur tillsammans med andra, det gör det trevligare men också säkrare att färdas på isen. Ha alltid med dig ett torrt ombyte i ryggsäcken. Om du inte har en vattentät ryggsäck måste du se till att packa in kläderna så att de är torra när du har tagit ett dopp.

Det är avgörande att isen är tillräckligt tjock och säker innan du ger dig ut på den. Isen växer vanligtvis med ungefär en millimeter per timme för varje minusgrad, men ström och nederbörd kan påverka tillväxthastigheten. Det är därför viktigt att det har varit en stabil kallperiod innan du testar isens bärförmåga. Undvik att åka skridskor nära bryggor, broar, vass, öppna vattenkanaler eller andra platser där isen kan vara försvagad. Även om isen verkar säker är det inte nödvändigtvis fallet. Var medveten om eventuella undervattensströmmar eller varmt vatten som kan cirkulera under isen, både i saltvatten och sötvatten. Detta kan göra isen säker på en plats men farlig på en annan. Till exempel kan isen vara försvagad över områden med ökad cirkulation, som grunda toppar under havsisen, något som kan vara svårt att upptäcka från ytan. Därför är det alltid viktigt att vara försiktig när du färdas på isen.



Vad gör man om man går igenom isen?

Om du skulle ha oturen att falla genom isen är det viktigt att behålla kontrollen över andningen. Andas djupa andetag och försök att inte hyperventilera. Vänd dig sedan 180 grader och försök att ta dig upp på isen igen där du kom ifrån. Du vet inte hur isen är framför dig, men du har bättre kontroll över isen som du precis har gått över. Sedan lossar du ispikarna som sitter runt din hals och använder dem för att ta dig upp på isen igen. Om du har en räddningslina tillgänglig kan du hålla i den ena delen och kasta resten av repet mot säker is och de som är med dig. När du har tagit dig säkert upp på isen är det viktigt att snabbt klä på sig torra kläder. Om möjligt är det bra att tända en eld eller komma till bilen snabbt för att undvika att bli kall. En vattentät ryggsäck är praktiskt att ha torra kläder i samtidigt som du kan fylla den med lite luft för att ge flytkraft om du skulle falla igenom isen.



Vilken utrustning rekommenderas?
• Turskridskor
• Skridskoskor för skridskoåkning eller fjällskor med god stabilitet
• Ispikar
• Isstavar
• Räddningslina
• Vattentät ryggsäck
• Hjälm


Användbara länkar för långfärdsskridskoåkning:
Hur is i vattendrag bildas
Turskoyting.no
Skridskonet

https://www.nordicgrip.se/pub_docs/files/SCO_15.02.2332103.jpg
https://www.nordicgrip.se/pub_docs/files/SCO_15.02.2332246.jpg
https://www.nordicgrip.se/pub_docs/files/SCO_15.02.2331802-(2).jpg